Lidingö

Korta fakta

Geografiskt belägen på en ö öster om Stockholm.

Invånare år 2009: 43 111
år 2003: 41 202

Yta: 30 km2 


Om kommunen

Lidingö är en ö och dit kommer man per båt eller över Lidingöbron som förbinder Lidingö med Ropsten. Lidingö vill vara en egen stad mitt i storstadsområdet, en kommun med stor lokalpatriotism. 1910 blev Lidingö köping och 1926 fick ön sina stadsrättigheter.

Det har funnits flera broar till fastlandet, den första byggdes redan 1803. 1918 försvann den då existerande flottbron med isen. Den ersattes med den bro som idag används av spårvägen och som cykel- och gångbro, den nuvarande bilbron invigdes 1971.

Lidingö, som är 3000 ha, ägdes, liksom större delen av Sverige, av riksdrots Bo Jonsson Grip på 1300-talet. På 1400-talet tog ätten Banérs över, Banér hade även Djursholms slott och säteri. 1774 släppte Banér Lidingö och egendomarna köptes av förmögna Stockholmare och flera gårdar byggdes.

Kring sekelskiftet 1900 grundades många av öns villastäder efter  engelskt mönster, på samma sätt som i Djursholm och Saltsjöbaden. Egendomar med jord- och skogsbruk är oftast äldre och många sommarvillor bygges under andra delen av 1800-talet. Kyrkan är från 1623 och byggd av släkten Banér. Den ersatte då Sankta Annas kapell. Elfsviks ägare, industrimannen Lars Fresk lät sätta upp tornet 1817.

Se www.lidingo.se



Att uppleva

Elfsviks gård, Fjäderholmarna, Fornboda, Forresta, Kappsta, Lidingöbanan, Lidingö museum, Långängens gård, Millesgården, Skärsätra gård, Villa Fornboda


Lidingöbanan
När villaområderna på Södra Lidingö byggdes i början av 1900-talet användes den blivande spårvägen som ett försäljningsargument. Det var dock byggnadstekniska problem vid byggandet och en färdigbyggd lång järnvägsbank rasade ner i Lilla Värtan under byggtiden. 29 januari 1914 avgick första tåget mellan stationerna Herserud och Skärsätra. Vid Herserud var ändstationen vid en bergvägg, där man byggde en hiss för att ta upp passagerarna till villorna på berget. 1925 var Lidingöbron färdig och då var det möjligt att åka spårvagn utan omstigning till Humlegården. 1967 drogs tunnelbanan till Ropsten och spårvagnens ändstation blev Ropsten, i den andra änden Gåshaga. De flesta vagnarna som används är från 1940-talet, men ombyggda och moderniserade. Maxhastigheten är 65 km/h.

Forresta
Hotell och konferenscenter, granne med Millesgården. Här bodde Beatles i juli 1964.


Millesgården
 Skulptören Carl Milles köpte en tomt på Herserudsklippan 1906, när han var i 30-årsåldern och nyligen slagit igenom som konstnär. Två år efter byggdes här ett bostadshus åt Carl och hustru Olga. Huset var också ateljé. Efterhand köpte Milles in angränsande tomter på Lidingö. Nya byggnader uppfördes och en trädgård med italienska renässansträdgårdar som förebild anlades med skulpturer, både egna och andras. Antiksamlingen med grekisk och romersk skulptur den största enskilda i Sverige. 1931 flyttade Carl och Olga till USA, men man arbetade vidare med Millesgården där de tillbringade somrarna. Några år senare skänkte han Millesgården till svenska folket. Carl Milles dog 1955 och ligger begravd på Millesgården. En ny konsthall har byggts i ena änden av trädgården och där finns butik och utställningar. Ett fik finns, även om det oftast är lite för många besökare där. Det är dock värt att komma dit bara för att vandra i Milles hus och bland skulpturerna i trädgården.


Fjäderholmarna
Ett utflyktsmål i skärgården, 20 minuters båtfärd från Slussen! 

Gammalt militärområde, som öppnades för vanligt folk på 1980-talet. Numera finns en hel del hantverkare där, liksom akvarium, restauranger och lite annat. Under "Brännvinskriget" under 1880-talet, då brännvinskungen L O Smith kämpade för fri utskänkning mot Stockholms Utskänkningsbolag, roddes törstiga kunder gratis över till holmarna av Smiths roddarmadammer, ty här gällde inte Stockholms lagar. På Fjäderholmarnas norra sida finns fyren Liberta. Den drivs av acetylengas och är ett minne över Gustaf Daléns stora uppfinning som gav honom Nobelpriset i fysik 1912. Fyren är vänd mot AGA-anläggningen och Gustav Daléns bostad Villa Ekbacken på Lidingö.


Elfviks gård
En gård från 1770-talet med anknytning till Bellman. Numera restaurang.

Långängens gård
1700-talsgård som numera är café som även serverar lunch. Runt gården finns naturvårdsområden och motionsspår med vandringsleder.

I slutet av 1300-talet ägdes torpet Långängan av Birger Ulfsson, heliga Birgittas son. På slutet av 1700-talet bodde hovbagare Karl Joachim Kammecher här, hans farfar (som givetvis också var bagare) var troligen den som först bakade saffransbröd i Sverige


Villa Fornboda
Lidingö hembygdsförenings hemvist ligger på Lejonvägen och här finns Lidingö Museum.

Kappsta
Här föddes Raoul Wallenberg 1912. Området köptes av hans morfar, Per Johan Wising, på 1880-talet och han byggde Stora Villan och Sjövillan och anlade ångbåtsbrygga och lite annat. Området ligger på mark som sedan medeltiden tillhört Skärsätra gård och här har det varit skogsbete  som efter hård betning gav ett öppet landskap.  Idag är det ett skyddat naturområde där det finns både rara växter, insekter och fåglar.