Söder

Geografiskt område

Söder är ön söder om Slussen. Utfarterna från ön är Slussen, Danvikstull, Skanstull och Hornstull.


Lite bakgrund

Söder eller Södermalm kallades tidigare Åsön. 1288 nämndes området som Södermalm i skrift. Man menade nog då bara den del av Åsön som låg närmast staden, begreppen Åsön och Södermalm användes länge parallellt. Så sent som på 1600-talet kallade man ön Åsön. Namnet är antagligen med tanke på Brunkebergsåsens förlängning som så tydligt ger ön stora höjdskillnader.

Söder användes till bete, enligt Rimkrönikan från 1306, ”Sunnan från staden där bysens fä gick”. 1436 rövades borgarnas boskap av danskarna. I maj 1502 lät Sten Sture d ä bränna de flesta husen på malmarna inför den väntade belägringen av konung Johan II och i juni brann det mesta ner på Södermalm. När Gustaf Vasa intågade i Stockholm, juni 1523 fanns inte ett enda hus på Södermalm, förutom Sturekapellet (där Katarina kyrka ligger nu) samt Maria kapell.Att uppleva

Almgrens sidenväveri, Anna Lindhagen, Barnängen, Bergssundsstrand, Björns trädgård, Blockmakarens hus, Bomber, Borgarrummen, Brännkyrkagatan, Drakenberg, Emanuel Swedenborg, Eriksdalslunden, Evert Taube, Faggens krog, Fatbursområdet, Fjällgatan, Fåfängan, Färgargården, Gamla BysisGötgatan, Hammarby sjö, Heleneborg, Helgalunden, Hornsgatan, Högalidskyrkan, Högalidsparken, Katarina Bangata, Katarina kyrka, Katarinahissen, Katarinavägen, Klevgränd 1C, Kristinehov, Kvarteret Häcklefjell, Leksaksmuseet, Liljehofs hus, Liljeholmens stearinfabrik, Långholmen, Mariahissen, Maria kyrka, Mariatorget, Medborgarhuset, Medborgarplatsen, Mosebacke, Mosebacke etablissemang, Münchenbryggeriet, Måleriyrkets museum, Mäster Mikaels gata, Nytorget, Pelarbacken, Per Anders Fogelström, Promenad från Slussen ovan Mälarstranden, Pålsundet, Rackarbergen, Repslagargatan, Reimersholme, Ringvägen, Rival, Rosenlund, Sachska, Sista styverns trappor, Skaraborgsgatan, Skatteskrapan, Skinnarviksberget, Slussen, Sofia kyrka, Sofia småbarnsskola, Stadsgårdshissen, Stigberget, Stockholms stadsmuseum, Stomatol, Stora Blecktornet, Strandpromenaden från Skanstull till Hornstull, Södermalmstorg, Södersjukhuset, Södra station, Södra teatern, Tobaksbolaget Tantolunden, Tegen, Tegelviken, Vita Bergen, Västerbron, Yttersta tvärgränd, Zinkensdamm, Åhléns, Årstabron


Stockholms stadsmuseum
Södra Stadshuset vid Slussplan har blivit museum. Förutom utställningarna finns ett café i 1800-talsmiljö och en bokhandel fylld med Stockholmiana. Huset byggdes på 1670-talet, i anslutning till Ryssgården – den plats som anvisades ryssarna när de kom till staden för att sälja varor. I Södra Stadshuset fanns även häkten. Där faktarummet idag ligger lär Sveriges dåvarande finansminister baron Georg Heinrich von Goertz suttit fången i väntan på avrättning år 1719. Han hade fått skulden för den ekonomiska kris som rådde i landet efter Karl XIIs död. Han halshöggs på Galgbacken utanför Skanstull. I rummen mot korsningen Götgatan / Hornsgatan lär osaliga andar röra sig nattetid.

Södermalmstorg 4
På denna adress ligger ett gammalt hus som hade svårigheter att klamra sig kvar när man byggde om så att det blev ett hotell ytterst på bergskanten ner mot vattnet och tunnelbanebron. Huset byggdes i mitten av 1600-talet av riksrådet Johan Skytte som fick tomten som huset står på som ersättning för en gård. Huset hade tre våningar från början men efter den stora Mariabranden 1759, då huset skadades svårt byggdes det till fyra våningar. I början av 1700-talet ägdes fastigheten av tobakshandlare Aspegren som hade tillverkning och försäljning i bottenvåningen, senare har kryddkrämaren Wetterblad och bokhandlare Rietz ägt och haft verksamhet i huset. 1907 installerades hiss och 1913 flyttade Anders Zorn hit, till en ateljévåning som finns högst upp i huset och hans inventarier flyttades 1939 till Zornmuseet i Mora, där två rum från lägenheten fanns rekonstruerade under många år. Ateljévåningen har en fantastisk utsikt över staden och förutom Zorn har bl a Astri och Evert Taube, stockholmsmålaren Sven-Erik Ehrén och KG Nilsson bott i denna lägenhet som förmedlas genom Konstnärshems bostadskö.

Götgatan
Götgatan var vägen söderut från staden. Det var den väg man tog genom Södermalm och sedan på andra sidan Hammarby sjö fortsatte med Götalandsväg, som än idag ringlar sig genom Söder om Söder. Det var längs denna väg, eller så man såg det från denna väg man placerade galgen så att de som kom resande till staden skulle förstå vad som skulle hända dem om de inte skötte sig...

Förr var det inte så noga med namnen på gatorna, vägarna. Det blev efter någon som bodde där eller efter något som hänt. I jordeboken från 1494 kallas Götgatan för 'almenningx weghen som löper ffran ytre sudra porth och op til korssit och cappalet'.


Katarinahissen
vid Slussen uppfördes 1934-35 i samband med den stora ombyggnaden av Slussen. Den hade en föregångare som invigdes 1883 och var konstruerad av Knut Lindmark som stod på fel plats vid ombyggnaderna. Det blev stor succé med hissen och ungefär 1 miljon hissresor per år. Det kostade5 öre för uppfärd och 3 öre för nedfärd, prisskillnaden berodde på att det var jobbigare att gå upp än ner. Högst upp på den gamla hissen fanns ett schweizeri varifrån man kunde betrakta staden som från en alptopp. Nuvarande hissen har en restaurang utformad som en zeppelinargondol under gångbron till Mosebacke. Redan från början var tanken att folk skulle slippa gå i trappor utan med ångans kraft (numera annan kraft) färdas uppåt och sedan bekvämt promenera från en stadsdel till en annan.

Stomatolskylten satt på den gamla Katarinahissen och flyttades till ett hus bredvid plats när hissen revs. Stomatolskylten är Sveriges äldsta reklamskylt - det är glödlampor som lyser, inte neon här inte. 1909 sattes tandkrämstuben upp och på 1930-talet kom tandborsten och den rinnande tandkrämen. Skylten är jättestor och på Stadsmuseet finns bilder som visar när någon byter glödlamporna så proportionen mellan skylt och människa framgår. Kolla in det fotot!


Katarinavägen
Från Katarinavägen har man en mäktig utsikt över Stockholm och inloppet till Stockholm. 1911 var Katarinavägen framkomlig för fotgängare och tre år senare gick den första spårvagnen på den nyanlagda vägen. Man hade då sprängt sig igenom Katarinaberget och rivit bebyggelsen nedanför Glasbruksgatan. Nedanför Katarinavägens mur gled den nyelektrifierade Saltsjöbanan in till sin originella ändstation längst ned vid bergsfoten och på kajen utanför betjänades lastångare av järnvägsvagnar, hästskjutsar och nyresta hamnkranar.

För de boende på Söder som arbetade i hamnen fanns trätrappor som ledde den långa vägen uppifrån Söders höjder ner till vattnet och hamnen. Där trapporna tog slut låg oftast en krog. Som en välkommen genväg för hamnarbetarna på Söder hade Stadsgårdshissen uppförts år 1912, en doldis i det Stockholms kommunikationsnätet som aldrig fick samma status som Mariahissen och Katarinahissen. Stadsgårdshissen var i bruk ända fram till 1971. Hissbyggnaden hyser numera vissångaren Carl Antons ateljé.


Klevgränd 1C
Ett litet stenhus som syns tydligt från Slussen är det äldsta bevarade bostadshuset på Söder. Huset är från slutet av 1500-talet eller början av 1600-talet.

Mosebacke
har fått sitt namn efter Mjölnaren Moses som sägs ha bott längst upp på Hökens gata vid början av 1600-talet. Höken var även han mjölnare på den tiden då Mosebacke var fullt av kvarnar.

Inledningen i Strindbergs Röda rummet skildrar en maj-afton på 1860-talet vid Mosebacke. På Urvädersgränd bodde Carl Michel Bellman under sina mest produktiva år, huset finns fortfarande kvar och Bellmansällskap huserar där. Det var härifrån Kapten Rolla startade sin ballongfärd 1890, som tyvärr slutade i Trälhavet där han drunknade.


Södra teatern
Vid slutet av 1700-talet låg här värdshuset Stockholms vapen med en trädgård och utsikt över Stockholm. I början av 1800-talet byggdes det ut till ett 'förlustelseställe'. Brunnsdrickning var en form av umgängessätten på Mosebacke, men även lindansare, akrobater, blåsorkester, markattor i bur och annat. 1852 revs det gamla värdshuset och en teater byggdes istället.

Den första salongen invigdes 1853 och bjöd på vaudeviller, farser och lättare komedier. Teatern brann ned i augusti 1857 samtidigt som många andra byggnader runt Mosebacke, men redan 1859 var en ny teatern klar. 1899 köpte Albert Ranft Södra Teatern och rustade upp den. Akustiken i salongen är mycket bra och omtalad. Här sattes upp en mängd nya stycken som inte spelats i Stockholm tidigare, t ex 'Charleys tant' men även 'Andersson, Petterson och Lundström'.

Granne med Södran ligger Mosebacke etablissement, Stockholms Montmartre som öppnade 1887.


Katarina kyrka
 En mycket stor kyrka byggdes på 1600-talet för att rymma ett helt regemente, 1695 var kyrkan klar och 1715 Karl XIIs trappa. Det blev dock aldrig någon militärkyrka. Första gången platsen nämndes var i samband med den politiska avrättningen av Torgils Knutsson 1306, en del av upptakten till Håtunaleken och Nyköpings gästabud. Ett kapell uppfördes i slutet av 1300-talet och en påvlig bulla 1388 sanktionerade korsvägsandakterna till Helga Kors kapell (Se även nedan Pelarbacken). På kyrkogården är Sten Sture dä begravd. Hans kropp som redan var begravd sedan många år, grävdes upp av Kristian Tyrann för att brännas då de övriga offren i Stockholms blodbad, 1520, brändes här. 1723 brann kyrkan vid storbranden i Katarina kvarteren, man höll dock gudstjänst i den redan året efter, efter långa renoveringar var den klar 1784. Kyrkan brann senast 17 maj 1990, återinvigdes 1995. Kyrkoplatsen lär vila på en förbannelse från blodbadet på 1500-talet, som gör att kyrkan brinner av och till.

Vem var då Katarina? Katarina av Pfalz (1584-1638) var mamma till Karl X Gustaf och halvsyster till Gustav II Adolf. Katarina fick vårdnaden om hans dotter, den blivande drottningen Kristina, när fadern stupade. När Kristina sedan abdikerade lämnades tronen till Katarinas son, Kristinas kusin, Karl X Gustaf.


Kvarteret Häcklefjell
vid Katarina kyrka åt Saltsjön till, har egna traditioner. Det var här runt den värsta häxjakten gick på 1670-talet. Häxtron har funnits sedan mycket, mycket länge och av och till har epidemier flammat upp. I Stockholm flammade det ordentligt efter att Gävlepojken flyttat hit. Häxjakten hade härjat på flera andra ställen i Sverige, men Stockholm var försonat tills tolvårige Johan Johansson Griis flyttade hit, han var föräldralös efter att modern hade blivit avrättad som häxa. Han berättade en massa för traktens barn och deras föräldrar och rädslan spred sig. Mycket finns att läsa om detta, men du hittar det på annan plats än här. Resultatet blev att åtta kvinnor och Gävlepojken själv avrättades som häxor.

Mäster Mikaels gata
Mäster Mikaels gata och Fjällgatan var från början en gata som hette Katarina Östra Kyrkogata, men när Katarinavägen sprängdes delades gatan. Mäster Mikael, Mikael Reissuer var en beryktad bödel som verkade i hela 15 år, 1635-1650. Han hade sin arbetsplats på Stigbergets galge. Han blev, som bödlar brukar, avrättad av sin efterträdare. Dödsstraff fanns kvar till 1920, fast offentliga hängningar försvann betydligt tidigare, sista offentliga avrättningen var 1862. 

Mot Saltsjön finns det utsikt med parkbänk, åt andra hållet finns en liten väg uppåt till en fin liten parkstump mellan hus och berg.


Fjällgatan
Utsikt över staden från Söders höjder och möjlighet att äta god glass. Där caféet idag finns fanns förr ett våghus, varor vinschades upp från Stadsgården, vägdes och kördes vidare med häst och kärra.

Ersta diakonianstalt och Ersta sjukhus ligger i östra ändan av gatan. Här finns Sveriges (Nordens?) enda tillverkning av oblater, Ersta har dessutom ett museum och ett café.

Fjällgatan 29, det första huset när man kommer från Katarinavägen, kallas idag Gamla Schartau, skolan låg här innan de flyttade upp på Stigberget. Innan handelsinstitutet flyttade dit var det ett Radiumhem.

På Fjällgatan 31, balanserades på kanten ner mot Stadsgårdsleden ligger en förskola som startade år 1900. Katarina småbarnsskola startades med stöd av kyrkoherden och arbetet leddes av en diakonissa. 1917 delades Katarina församling och denna del kom att tillhöra den nya Sofia och namnet ändrades därför till Sofia småbarnsskola, samma namn som den har än idag fast den nu drivs som kommunal förskola. huset är byggt 1865 av Nils Petter Sommelius och från början gick tomten ner till vattnet med terrasser och planterade fruktträd.

Borgarrummen på Fjällgatan 34 visar en lägenhet i mitten av 1800-talet. Lägenheten inreddes av Anna Lindhagen 1929, samtidigt som hon bildade en förening för bevarandet av hela miljön på Stigberget. Anna bodde själv i huset fram till sin död 1941. Hon har gjort mycket för Stockholm (koloniområden, skönhetsrådet och annat kulturellt, politiskt och socialt, satt i Stadsfullmäktige 1911-1923 - det lär dessutom hon som myntade begreppet 'levande ljus') och en minnesplakett finns uppställt här på Fjällgatan. Borgarrummen, som har öppet för besök vissa tider. visar hur det kunde se ut hos en lägre tjänstemannafamilj. Några gånger per år är det litterära salonger och musikaftnar i rummen.


Sista Styverns trappor
På Fjällgatan, vid Sista styverns trappor, bodde författaren och Stockholmskännaren Per Anders Fogelström. Vid dessa trappor finns en liten park, ett andrum, det finns en annan liten söt park ovan trappen, med ingång från Stigberget.

Namnet fick trapporna 1967, men det är ett namn som funnits på platsen i århundranden. Sista Styfwern Trappor gick från början ända ner till Stadsgården och namnet kommer från en krog som låg i slutet v trapporna nere vid vattnet.  Det lär vara här de som skulle hängas fick sin sista sup innan de togs upp på Stigberget där Galgbacken låg en tid, fram till slutet av 1600-talet då den flyttades till nuvarande Hammarbyhöjden.

Innan 1967 hette trapporna Mikaels Trappgränd, men eftersom den Mikael som man syftade på redan hade ett kvarter och en gata, på andra sidan Katarinavägen så ansåg man att det var dags att ta tillbaka det gamla krog- och trappnamnet.


Blockmakarens hus
Stigbergsgatan 21 bodde änkan Emilia Gustafsson med sina fem barn 1917-1923. Hon hyrde 22 kvm av Blockmakare Andersson som bodde i den andra halvan av huset. Huset är idag ett museum som visar hur Emilia hade det är på 1920-talet. Visning sker av Stadsmuseet. Här fanns ingen elektricitet förrän på 1940-talet, trots att det fanns på många andra ställen i staden. Vissa av husen här fick inte vatten indraget förrän på 1970-talet. En äldre dam i ett av husen gick tvärs över gatan till en pump som stod på det som då var parkeringsplats för eleverna på Frans Schartaus gymnasium och idag är Norska kyrkan. Dock känns husen, som många andra rustade fattigkvarter, som en idyll idag.


Tegelviken
I mitten på 1800-talet behövdes en radikal omläggning av produktionen för varven. Istället för segelfartyg med skrov av trä måste man byta till ångare med järnskrov. De varv som inte klarade det gick i konkurs. Stora skeppsvarvet vid Tegelviken, eller Södra varvet som det också kallades, lyckades och växte. Vid sekelskiftet 1900 arbetade mer än 600 personer vid varvet. Man byggde då ångare som Norrtelje, Express, Mariefred med flera. För att kunna bygga på ett bra sättskaffades en flytdocka, den första i Sverige - den var fortfarande i drift på 1970-talet (!!). Marken i Tegelviken var dock intressant för fler och staden krävde att varvet flyttades vilket det gjorde utåt, man köpte granntomter och flyttade utåt. Först 1930 upphörde varvsrörelsen helt och staden förlängde Stadsgårdskajen och fyllde igen Tegelviken. Södra Varfet AB var kvar till efter kriget, som plåtslageri och svetsverkstad med buss- och bilreparationer som specialitet.

Färgargården
finns kvar, nästan inklämd i Norra Hammarbyhamnen. Det är en mycket gammal byggnad, från Stockholms allra tidigaste industrier. Stockholm var ju viktig ur militär synvikel och militären behövde kläde ... Den var igång som färgargård ända in på 1920-talet

Fåfängan vid Danvikstull
Detta höga berg har underbar utsikt över Stockholm och inre skärgården. Fiket är öppet när flaggan är uppe. Berget tjänade som skans tillsammans med berget mittemot, nuvarande Skansen. Det användes i Stockholms försvar.

Liljeholmens stearinfabrik
Affärsmannen och publicisten Lars Johan Hierta, han som startade Aftonbladet, hade i London sett en ny sorts ljus gjord av fettsyran stearin. Han förstod att produkten skulle bli en försäljningssuccé det vintermörka Sverige. Tillsammans med kemisten Johan Michaelson började han tillverka stearinljus i ett litet trähus vid bron till Hornstull i Liljeholmen 1839 (därav namnet). Två år senare flyttade företaget till en större tomt vid Danvikstull, söder om Fåfängan. Tomten bestod av en malmgård som Lars Johan Hierta ägde, fabrikör Hovings 1700-talsgård. Namnet Liljeholmens tekniska fabrik behöll man. Tillverkningen i fabriken skedde inledningsvis bara under vinterhalvåret och arbetskraften utgjordes av säsongsanställda dalkullor, som var på arbetsvandring. Vid sekelskiftet 1900 var produktionen igång i stort sett året om. Hierta hade revolutionerande idéer gällande marknadsföring, redan på 1850-talet lanserade han de blå paketen med gula etiketter som visade att det var ljus från Liljeholmens stearinfakbrik som finns kvar än idag. 1960-talet växte fabriken ur lokalerna och 1970 flyttade företaget till Oskarshamn och strax efter revs de gamla fabriksbyggnaderna. 1978 uppfördes ett stort komplex för småindustrier. Lars Johan Hiertas malmgård är dock fortfarande bevarad och ligger kvar på sin ursprungliga plats.

1691 startades en klädesfabrik i Barnängen. Man tillverkade ylletyg främst för militärt bruk, men det såldes även till privatpersoner. Under 1700-talet propagerades för inhemska varor, men skulle använda det svenska framför det utländska och detta gjorde gott för bl a detta företag. Under 1700-talet arbetade 800 personer hantverksmässigt med att fabricera kläde. Under 1800-talet krympte verksamheten och blev ett bomullsspinneri. Man importerade bomull från USA, vilket medförde stora problem under amerikanska inbördeskriget. Fortfarande under början av 1900-talet så var det så stor verksamhet att man byggde nya fabriker, med stora fönster för ljusinsläpp.

Barnängens tvålfabrik startade sin verksamhet här, men har sedan flyttat vidare även om de behållit namnet. Under många år låg företaget vid Alviks strand.

Barnängen fungerade som ett brukskomplex på samma sätt som det finns på mindre orter ute i landet, trots att det låg i utkanten av storstaden. Detta område hette Barnängen eftersom det var ett barnhus här och det låg på en äng ...


Vita Bergen
Namnet lär komma från då man blekte textilier genom att man bredde ut dem över berget. En annan tolkning är att berghällen såg vit ut i sommarsolen. I slutet av 1800-talet låg här ett gytter av träkåkar, där folk levde under miserabla förhållanden – det var ett av Stockholms värsta slumområden. 1895 började man anlägga en park genom att man planterade träd och ordnade lekpark. Vitabergsparken tillhör de s k bergsparkerna som anlades kring sekelskiftet på de berg som man ansåg inte kunde bebyggas. Sofia kyrka invigdes 1906 och planteringsarbetena i parken fortsatte fram till 1924. Förutom parken finns ett koloniträdgårdsområde på berget. I parken har/hade Svenska Ord sin skrivarlya, och här bor en hel del söderprofiler. Det finns en välkänd teaterscen i parken, som används en hel del. På nyårsnatten är berget en välbesökt kälkbacke. Mot Renstiernasgata/Götgatan ligger Groens malmgård, en handelsträdgård och servering som kan ha öppet.

Sofia kyrka
Siluetten av Sofia kyrka syns lång väg, kommer man kvällstid söderifrån kan det se ut som en tomtegubbe med sin spetsiga toppluva. Kyrkan byggdes 1902-06 efter en tävling 1899. Under byggtiden kritiserades planen för utnyttjandet av tyska förebilder. Murarna är av ljusröd granit och mörkare roslagssandsten. Små torn omger det breda mittornet. Vid invigningen var kyrkan invändig dekorerad med växtornament i jugendstil och en glasmålning av Olle Hjortzberg över altaret.

Vem var då Sofia? Sofia av Nassau (1836-1913) var drottning av Sverige, gift med Oscar II. Hon var sjuklig under större delen av sitt liv, men det hindrade henne inte från att verka. Hon startade många sociala verksamheter i Sverige, även sjukhus, och hade en framåtanda och allmänbildning av mycket stora mått.


Faggens krog
ligger strax söder om Vita Bergsparken. Huset uppfördes runt år 1700 och 1702 köpte trädgårdsmästare Petter Fagge tomten för trädgårdsodling. Hans efterträdare började sälja drycker till trädgårdens besökare och så småningom utvecklades det till ett värdshus. Ulla Winbladhs svärfar har ägt det och Bellman har diktat om det. Idag är det

Nytorget
Redan på 1600-talet fanns här ett salutorg. Som de flesta torg har det används som avrättningsplats. Här avrättades Ankarström, kungamördaren, 1792.

Katarina Bangata
I slutet av 1800-talet fanns planer att förlänga järnvägen från Södra station ner till Hammarbyhamnen . mark reserverades för ett brett spårområde och gatan fick därmed sitt namn.  Det bidde dock ingen järnväg, istället en trädplanterad allégata. Man hade också funderingar på att dra Nynäsbanan över Nacka och in mot stan via Katarina Bangata. Nu kom ju den att ansluta till stambanan vid Älvsjö.

Stora Blecktornet
är en malmgård från slutet av 1700-talet. Den åttkantiga byggnaden har använts till tobakslada, hem för vanartigabarn och som bostad. Ferdinand Boberg bodde där till 1935. Tornet är en torklada för tobak. Mot vattnet ligger en park, en grönskande, vild terräng.

Åhléns
på Ringvägen 100-102 byggdes 1915. Det var postorderföretagets första butik om jag blivit rättunderrättad. Postorderföretaget hade tidigare utövat sin verksamhet från Insjön i Dalarna.


Skatteskrapan på Götgatan
även kallad Barskrapan. Här fanns ett gytter av gamla verkstäder och skjul. 1952 beslutade staden att samla sina olika skattemyndigheter till ett ställe, ett 25-våningshus som man lät bygga. I oktober 1960 invigdes Nordens då högsta skyskrapa. Grundplanen för huset är ett kryss med förskjutna armar, som gör att dagsljuset når ända in i de mittersta delarna. Fasaderna är dels glasade, s k curtain-wall-fasader, dels bärande fasader med betongelement mellan fönsterraderna. Högst upp finns en takterass. Byggnaden ligger i ett då nyskapat kvarter, Gamen. 1968 såldes skatteskrapan till staten sedan skatteverksamheten förstatligats. 1983 skedde ett bombattentat i byggnaden och det blev då ett stort hål i byggnaden på en våning högt upp i huset. Efter detta har Skattehuset successivt stängts för allmänheten, och flyttade härifrån under 2003.

Från början var tanken att det skulle bli en samlingsplats på torget, piazzan, mellan Skatteskrapan och Åsö gymnasium. På 1950-talet såg man framför sig ett myller här istället för på Medborgarplatsen som man trodde skulle bli för liten. Ack så fel det kan bli ...


Strandpromenaden från Skanstull till Hornstull, Eriksdalslunden 
Eriksdalslunden är nästan två km lång, den ligger mellan Skanstull och Årstabron, längs Årstaviken. En skön promenadväg mellan koloniträdgårdarna och vattnet, man kan gå längs vattnet men varför inte gå igenom några av koloniområdena som klättrar längs bergskanten. Man kan även utgå från Sachsska sjukhuset och leta sig ner genom koloniområden. Även på andra sidan Liljeholmsbron, vid Bergsundsstrand finns det strandpromenader. Fika kan man göra hos Lasse i Parken vid Hornstull, vid Västerbron. Gå gärna över Västerbron, det lär vara en av de vackraste utsikterna över staden. 

I Eriksdal föll bomber under andra världskriget, de enda som drabbade Stockholm. Varför de fälldes tviste de lärde om. var det spionen man ville ha släppt, eller var det desertörerna som Sverige 'beskyddade', eller var det ett misstag? Ryssarna hävdade att det endast kunde röra sig om tyska provokationer (fast bomberna hade texter med ryska bokstäver). Fyra bomber lär ha släpps över Eriksdalslunden under de 4 timmar de sex ryska inflygningarna skedde den 22 februari 1944. Bara två personer skadades, däremot gick alla fönster sönder inom ett stort område på Söder. Bomber föll på fler ställen, i närheten av Strängnäs, inte långt från den plats där ryska desertörer bodde, men även vid Blidö, Spillersboda, Södertälje, Lillängen, Järla. Planen utsattes inte för svenskt luftvärn, eftersom de sände nödsignaler. Några dagar senare avreste en rysk spion från Sverige. Han hade suttit fängslad i Sverige dämd för spioneri i något år och ryssarna hade jobbat hårt diplomatiskt att få loss honom.

I Eriksdal fanns Stockholms första vattenverk, 1861 startade vattenupptagning i Årstaviken och vattnet fick en långsam filtrering genom sandbädd innan det var dags för leverans till törstande. I och med detta började man bygga vattenledningar, innan hade det bara funnits brunnar att hämta vatten i - med vatten som blivit allt sämre. Det fanns vattenreservoarer i Rackarbergen, vid SÖS och i Årstaberg. Ibland hade man problem med att vattnet blev salt, när Mälaren hade lågvatten kunde Saltsjöns vatten komma in... Eftersom vattnet togs upp mycket ytligt var det problem även här med renhetsgraden och redan 1904 byggdes nya vattenverk i Norsborg och Lovö


Ringvägen
som förbinder Södermalms östra och västra delar började byggas på 1890-talet som gränsboulevard efter A Lindhagens stadsregleringsplan. Vissa utländska gäster har undrat om den anlades efter svåra krigsskador, eftersom den har den sträckning den och har så mycket luft runt om – men detta är alltså inte fallet!

Södersjukhuset
byggdes på Rackarbergen, där Stockholms bödelsdrängar hållit till. Vid byggstarten 1938, revs två gamla vattencisterner som hade försett Stockholm med dricksvatten genom vattenverket i Eriksdal och nödbostäder från första världskriget för att ge plats. Sjukhuset är ett monument i klassisk funkis. Vid invigningen 1944 var bara hälften av anläggningen klar, men det var det modernaste sjukhuset och ett föredöme för resten av världen. Helt färdig var SÖS 1953 och var då Nordens största lasarett och Sveriges största byggnad. Här fanns hela folkhemsidén förkroppsligad, sjukhuset var ett föredöme för resten av världen. Den sjuka människan sattes i centrum i det egna funkissamhället. Under det synliga av sjukhuset, som ju byggdes under andra världskriget, finns stora bergrum med utrymmen som ett eget stort sjukhus, där sjukvården kunde fortsätta vid krigsrisk. Vid sekelskiftet 2000 skedde en byggstart för en omfattande ombyggnadsperiod.

Simon Sachs föddes i staden Walldorf i Sachesen 1839. Han kom till Sverige och gifte sig med Mathilda Leja dottern till Joseph Leja som hade varuhus i Stockholm, som 1902 slogs ihop med annat varuhus och bildade Nordiska kompaniet, NK. Kort före sin död 1907 hade Simon Sachs förordnat en donation till ett kommande barnsjukhus. Efter hans död såg sonen och några nära släktingar till att den utlovade donationen kom till stånd och i januari 1908 beslöt stadsfullmäktige att för Barnsjukhuset Simon och Mathilda Sachs minne upplåta en tomt i Årstalunden. Sverige fick därmed sitt första barnsjukhus.


Rosenlund
 var på 1700-t namnet på en trädgård intill Tantolunden, där det fanns en krog med namnet Rosenlund som omnämns i Fredmans Epistel no 53. Rosenlundsparken hette först Skånegläntan. Den anlades 1938-45 med lekplats, bollplan, gräsyta och plaskdamm.

Tantolunden
 är en grön lunga i staden. Det är inte en naturlig park utan faktiskt en planterad. Från början var det en kal klippa som man insåg att man inte kunde besegra och bebygga utan istället valde man att anordna en park, arbetet började 1885 med att sopor bredes ut som fyllning mellan bergsskrevorna. Parkvägarna och växtligheten är mycket medveten utlagd. Tanken var att man skulle kunna spatsera i parken och umgås – över sociala klasserna. Teater anordnades i parken, liksom en musikpaviljong med brunnsmusik. Här gjorde Julia Ceasar sina bejublade framträdanden, med kunskap om vilka tider tågen kom, så inte några strofer drunknade i tågvisslan. Tantolunden har fått sitt namn efter Hans Tango som var vägbyggare och ägare till en fastighet här på 1600-talet. På 1760-talet fann ett sockerbruk inom Tanto och därefter ett kronobränneri, som Bellman skaldade om: "Hvad kostar lukt och smak - sublima Danto-sup". På 1850-talet bildades Tanto Sockerfabriks AB och den verksamheten fanns kvar till mitten av 1950-talet då byggnaderna revs för bostäder. Ekermanska malmgården som fortfarande finns kvar i parkens sydöstra del, byggdes vid 1700-talet slut med mängdes av fruktträd, bärbuskar, tobaksodlingar, men trädgården försvann när järnvägen drogs fram. Vid Molitors malmgård i anslutning till Årstabron finns innerstadens troligen största parklind, med omkrets av ca 5 m.

Årstabron
är ett statligt byggnadsminne. Järnvägsbron invigdes 25 november 1929 av Gustav V. Bron var då landets längsta. Kungen åkte tåg över bron samtidigt som bro- och järnvägsarbetarna sköt salut med dynamit. Innan bron fanns hade trafiken till och från innerstaden gått via Liljeholmen. 2005 invigdes en ny bro  över Årstaviken, ritad av arkitekten Tim Quick. På denna bro finns inte bara järnvägstrafik utan det finns möjlighet att cykla eller gå över.

Tobaksbolaget
I närheten av Södra Station, i korsningen Maria Bangata, Rosenlundsgatan, finns ett hus med konstiga små fönster. Det är Tobaksbolagets gamla byggnad från 1910-talet. Tobaksmonopolet inrättades 1915 och etablerade sig då här och fanns kvar in på 1960-talet.


Zinkensdamm
Zincks malmgård blev idrottsplats. Zinkensdamms idrottsplats har fått sitt namn från den lilla sjön Zinkens damm som förr låg i området. Genom sjön passerade den större sjön, Fatburens, utlopp på väg mot Årstaviken. Stockholm stad sålde marken omkring sjön till borgmästare Johan Prytz på 1660-talet. Nästa ägare generaltullförvaltare Wilhelm Böös Drakenhielm lät här uppföra en malmgård. 1685 övertog köpmannen Frantz Zinck gården och det var han som gav namn åt sjön och senare åt hela egendomen. Franz var en stor klädleverantör till Kronan, men dog urfattig på gården redan 1690 efter mystiska omständigheter på natten, då hans kompanjon  hade tagit sig in i huset och bl a tagit brev, avtal mm. Sedan möbelhandlaren Carl Adolph Grevesmühl blivit ägare 1790, utvidgades egendomen med en ny malmgård, kvarnar och en ladugård för kor. I och med det omfattade egendomen 4,5 milj kvm och rymde trädgårdar, åkrar och betesmarker. På 1850-talet krympte storleken på ägorna när järnvägen drogs fram och avskilde sjön från malmgården. Sjön hade successivt minskat i omfång och var vid den här tiden en populär badplats. På 1860-talet fylldes den ut helt. Under 1880-talet tog staden över stora delar av Zinkensdammsområdet för att anlägga Tantolunden. År 1908 revs gården och jordbruk, djurhållning försvann. Sista byggnaden som försvann var ladugården som revs 1934 och där idrottsplatsen anlades och invigdes 1937.


Drakenberg
Mellan Hornsgatan och Tantolunden ligger en lite anonymt bostadsområde som byggdes på 1960-talet i enlighet med miljonprojektet. Namnet kommer från Melchior Schipmans krog från 1669. Han flyttade sin krog från Drakens gränd i Gamla stan när den första flottbron lades ut mellan Hornstull och Liljeholmen. Drakenberg hörde länge till stadens utkant. På 1860-talet kom järnvägen hit och gick över det område där Drakenbergsgatan numera går. I början av 1900-talet byggdes Högalids vårdhem, ett enormt komplex som innehöll en institution för bostadslösa män. Intill låg Ligna industriområde med gamla snickerier, åkerier och lumpsamlare. Vårdhemmet revs och bostäder byggdes och 1973 var alla hus i Drakenberg färdiga.


Kristinehov
är en gård som uppfördes i början av 1790-talet för grosshandlare G F Diedrichsson. Här fanns förutom bostadshuset och dess flyglar även växthus, uthus, stall, ladugård, portvaktsstuga mm. 1799 utsågs Diedrichsson till ledamot av styrelsen för Borgerskapets gubbhus, som skulle ta hand om åldrande Stockholmsborgare. Diedrichsson testamenterade Kristinehov till Gubbhuset och det var Gubbhus här fram till 1895, då man tyckte det var alltför trångt och slitet. För pengarna byggde man Borgarhemmet som ligger i närheten. Idag används Kristinehov till föreningslokaler i Högalid.


Högalidsparken
är del av gamla Kristinehovs malmgårds ägor. Malmgården finns fortfarande kvar i parken östra del. Högalidsparken började anläggas 1914. Högalidskyrkan som dominerar parken byggdes högst uppe på bergets krön.


Högalidskyrkan
Maria församling hade blivit för stor för sin kyrka och en ny kyrka behövdes. 1905 beslutade stadsfullmäktige att upplåta området för en ny kyrka. Det dröjde dock innan man började bygga, efter sju års arbete var kyrkan klar 1923. Arkitekt var Ivar Tengbom och associationerna skulle gå till Visby domkyrka med de två tornen. På den östra tornet finns t o m en hissbom för att likna förebilden. 1925 bildades Högalids församling och den skiljdes från Maria.

Det finns en berättelse om att det var två systrar som ekonomiskt bidrog till byggandet av tornen och att det ena tornet är högre, då den systern var något rikare/givmildare än den andre. Själv har jag faktiskt klättrat upp i klocktornet genom en ranglig, öppen trätrappa som gick runt tornet invärtes och under stor del av klättringen såg man ner till botten av tornet. Det var något jag inte kommer göra om - även om det är spännande att ha stått på plåttaket med järnräcket ovan klockan.


Bergsunds strand
Bergsund var ett järngjuteri som grundades av skotten Lewis i slutet av 1700-talet. Bergsunds mekaniska verkstad (som kanske är samma företag) var en av de första inom verkstadsindustrin i Stockholm startade på 1760-talet. De arbetade i liten skala fram till 1850-talet men då satte det fart, även med skeppsbyggeri. Företaget lades ner på 1920-talet och idag finns inga rester av företaget kvar utan då började området exploateras för bostäder.

Pålsundet
 blev sjötull redan 1622 då pålar sattes ut i sundet för att stoppa smitare. Pålsundsparken är anlagd på ägorna intill malmgården Heleneborg, i vars huvudbyggnad Alfred Nobel utförde flera av sina experiment i mitten av 1800-talet. Efter en svår explosion då bl a Alfreds bror omkom, flyttades verksamheten ut från staden, till Vinterviken.


Heleneborgs malmgård
ligger inklämd mellan 1920-talshusen vid Heleneborgsgatan och trafikleden Söder Mälarstrand. I slutet av 1600-talet köpte Tobakskompaniets direktör Österling tomten vid Pålsundet och när kompaniets fabrik i Gamla stan brann byggdes den nya tobaksfabriken och en malmgård på denna tomt. Här fanns stora fruktträdgårdar, karpdammar och allt levde i stor välmåga. När Karl XI drog in adelns egendomar till kronan så gick Österling i konkurs. Gården stod tom i många år och den brann i början av 1700-talet. I mitten av 1700-talet startades en pipfabrik på gården, med tillverkning av kritpipor, en förbrukningsartikel på den tiden. Malmgården växte upp igen med flera stenhus och mängder av ekonomibyggnader. Allén gick från grindstugan vid Högalidsparken. Efter pipfabriken blev det många andra verksamheter här, t ex tryckeri, väveri, färgeri, ljustillverkning…

På  mitten av 1800-talet hyrde Alfred Nobels far Immanuel gården och gjorde experiment med svartkrut och nitroglycerin. 3 september 1865 hördes ett öronbedövande dån över Stockholm, när laboratoriet flög i luften. Fönsterrutor på Kungsholmen sprack och i malmgårdens huvudbyggnad ramlade taklister ner. Trots att fem personer omkom i olyckan fortsatte experimenten, först på en pråm på Mälaren som ständigt fick byta plats, eftersom ingen ville ha den i närheten. Senare flyttades verksamheten till Vinterviken utanför staden.

De flesta av malmgårdens byggnader revs i början av 1900-talet när Stockholm började bygga bostäder här, kvar blev grindstugan vid Högalidsparken och malmgårdens huvudbyggnad. Mellan 1920 och 2000 har skulptören Ivar Johnssons familj bott på Heleneborg, och sedan har den gamla malmgården gjorts om till fyra lägenheter.


Skinnarviksberget
 är garvarnas, skinnarnas, gamla berg. Deras verksamhet luktade så illa att den lades på avstånd från övrig bebyggelse. Skinnarviksberget är egentligen två berg, men idag känns det som ett när uppfartvägen från Mälarstranden är igenlagd. Här finns Stockholms högsta naturliga plats 53 m ö h. Det som idag är Skinnarviksparken var tidigare en del av Kristinehovs Malmgård, 1700-talet. Parken anlades på 1910-20-talet och präglades av den tidens idéer om att den ursprungliga naturen i största möjliga utsträckning skulle bevaras, översta delen lämnades kala för att framhäva berghällarna. Här finns en Djursholmsliknande idyll med enfamiljs-villor bland höghusen. Området är från 1920-talet och var ett sätt från stadens sida att få rikt folk att bo kvar i staden och inte flytta till fina förorter. Vid Gamla Lundagatan och Ludvigsbergsg har den låga trähusbebyggeslsen från 1700-talet bevarats. De små täpporna avgränsas från gatan med träplank och syrenhäck. Vid Yttersta tvärgränd finns en levande bostadsmiljö från 1700- och 1800-talen. Det är en fattigmansgata, några hus med ojämna nummer går tillbaka till 1720-talet. 1849 inrättades en fattigbyggnadsfond i syfte attt lämna lån till billiga bostäder åt arbetarfamiljer – stans första bostadsrättshus !


Münchenbryggeriet
grundades som ångbryggeri 1857. Den var en teknisk föregångare med tyska brygg- och maltmästare som såg till att ölet högg hög kvalitet. Efter en brand uppförde bryggeriet ett nytt hus i rött tegel med nygotiska gavlar, den första industribyggnaden med bärande stålstomme i Stockholm. Denna fastad mot Riddarfjärden finns fortfarande kvar och har funnits där sedan 1893. 1903 togs den första ölbilen i bruk, men ölhästar fanns kvar ända till 1950. 1971 upphörde öltillverkningen i Münchenbryggeriet.


Helgalunden 
har fått sitt namn efter väderkvarnen ”Häljan” som byggdes här på Tjurberget i mitten av 1600-talet. Kvarnen uppkallades efter sin ägare Helge Helgesson,död 1672. Helgesson ägde också ett bryggeri och ett brännvinsbränneri. Han drev dessutom en lånerörelse och var under en tid kyrkvärd i Katarina församling, men fick sparken efter misstankar om att han lånat ut kyrkans pengar. Väderkvarnen revs under andra halvan av 1700-talet och en ny kvarn byggdes. Mjölnarens stuga finns kvar i parkens västra del omgiven av syrener. Parken anlades med början 1910 då man rev kvarnen. 1906 uppfördes Helgalundskapellet som 1918 ersattes av Allhelgonakyrkan (där mina föräldrar gifte sig 1945), som var ett bygge i träd där varje detalj efterliknade en landsortskyrka från 1700-talet. Bostadskvarteret runt om skapades 1913, alltså innan kyrkan uppfördes och är som ett eget kvarter runt kyrkan.

Repslagargatan och Skaraborgsgatan
 återskapades under 1990-talet, då man byggde ovanpå Söderleden. Här finns fina moderna kvarter, med mycket fina skulpturer. Det är bara kvinnliga skulptörer. Se den kraftiga hästen där man ser hur musklerna spänns, själv gillar jag korparna inne på en liten gömd gård...

Almgrens Sidenväveri
ligger på Repslagargatan 15, en parallellväg till Götgatan. Det är ett kombinerat museum och tillverkande företag. I vävsalen finns vävstolar och jacquardmaskiner från 1830-talet som fortfarande används. Jacquardvävstolarna uppfanns av fransmannen Joseph Marie Jacquard 1804 och bygger på att man använder hålkort som översätter mönster till väven. Det kan översättas med digital hantering med ettor och nollor, här blir det hål och icke hål. Det är en tidsödande process på flera veckor, att sätta upp en väv där varpen kunde innehålla 10 000-tals trådar. De tunna sidentrådarna gjorde att mönstren kunde bli oerhört detaljrika och det gjordes även bilder i sidentyg. Motiven kunde bli mycket realistiska och få en tredimensionell effekt.

Sidenväveriet etablerades 1832 och är det sista som finns kvar norr om Donau. Silket importerades och en viktig produkt var sidensjalarna som ingick i allmogens högtidsdräkt. Under väveriets storhetstid, på 1870-talet, hade fabriken 200 vävstolar igång och 250 anställda, då vävdes bl a 100 000 sjalar per år. Familjen Almgren ägde företaget ända in på 1940-talet och verksamheten var igång fram till 1974. De sista decennierna producerades i stort sett bara ordensband. 1994  startade man på nytt produktion av sidentyger i sina gamla lokaler, med de gamla vävstolar. Sedan de öppnade igen har de vävt till bl a stadshuset, Drottningholm och Handelsbanken. Idag är fabriken i första hand ett museum.


Fatbursområdet, Södra station
1990-tals arkitektur med Bofills båge med bostäder ligger där den gamla sjön Fataburssjön låg 100 år tidigare. Skulpturerna i parken ingår i ett konstprogram runt de grekiska gudarna Apollon och Dionysos. Man har bl annat använt material från en gammal Leninstaty som blivit omgjuten. Vid gjutningen har man sparat delar av Lenin och på en staty kan man se hans mustasch, även Göran Perssons ansikte finns med, inne i ett päron ... Bofills båge följer den gamla strandkanten och huset har 50 m ner till fast mark. Man ville ta upp den svenska klassiska stilen från 1700-talet med sparsam vacker utsmyckning. 

Man har hittat kvävealster från 1500-talet f Kr vilket visar att det bodde människor runt sjön redan då. Man har dock inte hittat några gravar eller andra arkeologiska fynd, faktiskt inte något på hela Söder, så folk bodde nog inte här permanent. Det växte grodblad här på 500-talet f Kr vilket också innebär att det fanns människor här, ty grodblad är vite mannens fotspår (enligt ett indianskt valspråk). Under vikingatiden växte ek och björk som försvann, antagligen användes de till fartygsbygge eller pålverk. Fatbur betyder visthusbod och sjön som låg här var mycket fiskrik. Under 1600-talet grävdes stadens dike som låg ungefär där Södra station ligger idag, dessutom ändrades Götgatans sträckning och sjön förlorade sitt naturliga utlopp och blev ett stillastående träsk. Stadens dike kan man se än idag genom en stenläggning på gångvägen mellan Bofillsparken och Södra station - om man går in i Walleniusrederiets hus är det inte omöjligt att man än idag känner doften av diket ... Småindustrier växte upp längs stränderna på 1700-talet och sjön blev en avstjälpningsplats både för hushålls- och industrisopor – och därmed mycket förorenad. Dödligheten var hög bland den stora befolkningen runt sjön och man misstänkte att den förorenade sjön var orsaken. 1858 fyllde man igen sjön och byggde järnvägsstationen. SJ ägde hela området och använde det för godstrafik. Området var attraktivt och viljan att göra något annat här har funnits länge, men inte förrän 1979 sålde SJ så bostadshus kunde byggas. Järnvägsstationen om och nya bostadsområden ovanpå, och under hela byggperioden så gick tågen förbi - det är ju spåren in till Stockholms central söderifrån som går fram här och dessa kunde ju inte stängas av, inte ens nattetid. Det är mycket typisk 1980-talsakritektur då det både fanns idéer och pengar, mycket varianter, roliga hörn och arkader.


Medborgarplatsen
 När järnvägen drogs fram och Södra station byggdes i slutet på 1850-talet anlades Södra Bantorget. Torget hade karaktär av en järnvägspark med planteringar i traditionell stil. I och med Medborgarhusets byggdes i slutet 1930-talet blev det ny utformning och nytt namn. Den stenlades i storrutigt mönster med dekorativa figurer i gatsten och namnet byttes 1940 till staden mest 'nazistiska' och Stockholms enda 'plats' (till skillnad från Göteborg som har många 'platser').

På väg ner mot Fatbursområdet passerar man Stockholms Sunset Blvd med hand-, fotavtryck och namnteckningar av filmstjärnor. Strax bakom dessa plattor finns Miljontrappan. Det är trapporna som går mellan Saluhallen och Haglunds pinne (som höga huset kallas), namnet Miljontrappan kommer av att man kan räkna en miljon per trappsteg för ersättningar/skadestånd som man varit tvungen att betala till de arkitektkontor och byggfirmor som inte fått bygga sin variant av det som slutligen blev Haglunds pinne.


Medborgarhuset
 Ett medborgarhus ville stadsfullmäktige ha redan 1918, men det blev inte byggt förrän på 1930-talet och då i funkisstil. Man fille ha tre funktioner: idrott, teater och kultur och här finns också hörsalar, simhall och bibliotek. Huset gömmer annat också, här finns Snus-kungen Ljunglöws (Ettans snus) finrum bevarat i autentiskt skick med textilier och möbler. Det är en märklig kontrast att finna detta rum inne i detta hus. 

Liljehofs hus
Huset låg vid Fatburssjön redan på 1600-talet. Då var det ett hus på landet dit man sökte sig för ro och vila. Idag ligger det vid pulserande trafik vid Medborgarplatsen ...

Björns trädgård
Platsen fick sitt namn efter Carl Gustaf Björn, som på mitten av 1800-talet drev en omfattande trädgårdsrörelse här. Det var trädgård här redan innan, CG Björn tog jobb hos trädgårdsmästare Bergkvist när han kom till staden och arbetade på, gifte sig med Bergkvists dotter och tog över efter svärfar. Trädgården var inhägnad av högt plank och gick från Götgatan längs Tjärhovsgatan till Östgötagatan - en av de större i Stockholm. 1855 föddes sonen Karl Fredrik, som senare kallades "Rike Björn" som var generös och nyttjade sin ärvda rikedom. Han dog barnlös och testamenterade sin stora förmögenhet till bl a Sophiahemmet, Tekniska högskolan och Kungliga teatern

På bergets krön fanns kvarnen Finskan. Mjölnarens hus kvarnstugan, finns ännu kvar vid Kapellgränd.


Pelarbacken
Ovanför Björns trädgård, på berget, fanns på 1300-talet galgen, väl synlig för alla som skulle in i staden - för att avskräcka från att begå brott. De hängda fick hänga kvar tills de trillade ner av sig själva och då begravdes de i Björns trädgård. Riksmarsken Torkel Knutsson hängdes här 1306, för högförräderi, del i det som blev Håtunaleken. Hans släktingar reste ett högt kors på berget som minne av honom. Detta kors var det första som syntes av Stockholm när man kom från söder längs Göta Landsväg. Ett kapell byggdes senare på berget och platsen började ses som helig (galgen hade flyttat vidare ... ). Resande stannade till för att knäböja och be om eller tacka för en lyckad resa. På 1400-talet blev det Stockholms kalvarieberg. Katolska processioner avslutades här, sträckan Stortorget och Pelarbacken ansågs motsvara vägen Jesus bar korset på Golgata. Tre kalvariestenar restes kring år 1500, med motiv från Jesu lidande. I folkmun kallades de pelare – därav namnet Pelarbacken. En av stenarna finns kvar, nu på Medeltidsmuseet. Se även Katarina kyrka.

Promenad från Slussen ovan Mälarstranden
Gå från Slussen, förbi Scandic Crown Hotel (I huset på vänster hand, det gamla, bodde Evert och Astri Taube) ner till Bastugatan och sedan backen upp. Uppe på Mariaberget, i huset mittemot det röda planket, bodde Ivar Lo-Johansson. Han hade en lägenhet att bo i och en intilliggande som skrivarlya. Idag är hans lägenheter museum. Besök parken innanför planket. Kolla in varningsskylten för brant backe, och tänk dig att cykla nedför den backen... Om du tittar noggrant på gatubeläggningen ser du att stenarna ligger glesare i backarna - detta för att hästarna skulle få bättre fäste när de skulle ta sig upp.  Fortsätt upp på Skinnarviksberget, Stockholms högsta berg. På vissa av de gamla trähusen finns Brandförsvarets gamla märke. Det var bara dessa hus som hade betalt brandavgiften och bara dessa hus släcktes om de började brinna. Mitt på Bastugatan, vid Timmermansgatan finns en liten extra gatusväng (det är massa katter i hus och kvartersnamn runt om) där står de gamla torrdassen kvar på rad utanför ett vitt stenhus.

Brännkyrkagatan
Brännkyrkagatan har Stockholms största lutning och här fick det första ”fruntimret” som försökte ta körkort visa att hon kunde fickparkera i slutet av 1920-talet. Man hade inte hittat någonting i lagen som förbjöd kvinnor att skaffa sig körkort och försökte då göra körprovet så svårt som möjligt. Det visade sig att fruntimret kunde köra bil och att hon fick sitt körkort. 


 Mariahissen
ligger i slutet av Bellmansgatan.  Den byggdes 1885 och var den andra hissen på Södermalm, Katarinahissen var den första. Tanken var att de som kom med en ångslupslinje till Söder Mälarstrand lätt skulle kunna ta sig upp på berget. Arkitekt var Gustaf Dahl. Mariahissen bygges som ett gotiskt kapell och pryds med tinnar och torn. Det stora mittornet försvann vid en ombyggnad 1943, men återuppfördes 1977. Förutom hissen var det över 4500 km2 golvyta. Man uppförde ett 'fullständigt nutidshus' enligt sin tids tankar, här fanns bostäder, kontor, magasin, kafé och även värdshus. Restaurangen 'du Sud' öppnade i augusti 1886 och samlade konstnärer och litteratörer, t ex Viktor Rydberg, Otto Sjögren, Daniel Fallström. Vicke Andrén, signaturen Kapten Punsch. Hissen drevs först av ångmaskin och här fanns också en dynamomaskin för över 200 glödlampor. Hissen rörde sig med en halv meter i sekunden och de 28 metrarna tog ungefär en halv minut. Hissarna rymde 15 personer och var upplysta av kulörta glasglober i taket. Mariahissen var i funktion som hiss till 1930, men restaurangen stängde redan 1908.

Gjutjärnsbron till Mariahissen såg så klen ut när den stod klar att man inte trodde att den skulle hålla. Staden samlade då ihop 150 bostadslösa, penninglösa hjon, ”Dihlströmmare”, från en inrättning på Söder. Dessa fick ställa sig på bron och hoppa och skaka allt de förmådde för att testa hållbarheten – om bron inte skulle hålla så var det bara några Dihlströmmare som skulle ryka med. Bron höll.


Hornsgatan
förknippas med egendomen Horn som fanns vid nuvarande Liljeholmsbrons fäste  tillsammans med sitt tegelbruk. Ordet horn är ordet för udde och Hornsgatan blir då ”gatan som leder till udden”. Horn omnämns redan på 1400-talet. När spårvägen kom var man tvungen att sänka ena delen av gatan för att vagnarna skulle slippa ta sig upp på den backiga gatan...

Vid Hornsgatan 39-45, i kvarteret Mullvaden, köpte Emanuel Swedenborg en tomt som var 112 alnar lång i mars 1743. Han byggde hus och han skapade en trädgård som fortfarande är omtalad. Lusthuset som fanns i trädgården är flyttad till Skansen, rosenträdgården, men här finn faktiskt en kopia numera. Det finns inget kvar av den ursprungliga trädgården, men man har gjort en antydan på den lilla del som inte är den breddade Hornsgatan eller hus. Swedenborg hade kvar tomten och sin trädgård ända tills han dog 1772.


Gamla Bysis
Hornsgatan 82A-B är en restaurang/pub som ligger i det gamla häktet från 1700-talet.

Måleriyrkets museum
Baksidan av Gamla Bysis, Brännkyrkogatan 71, finns ett speciellt museum där måleriyrkets ting är bevarade. Här finns  tekniker beskrivna, färger, en komplett färghandel från 1950-talet. Färg var exklusivt ända fram till 1800-talets slut och var något som användes av välbärgade. Målarna var ordnade i ett skrå till 1846 och för att bli målarmästare krävdes en lång erfarenhet. Redan vid 12-13 års ålder började man som lärling och senare kunde man fortsätta som gesäll, men för att bli mästare måste gesällprov avläggas och sedan gällde det att få möjlighet att starta eget – lättast var att gifta sig med en målaränka.

Mariatorget 
anlades som ett stort torg efter den stora Mariabranden 1759. Torget fick sitt nuvarande namn 1958 i samband med att Tunnelbanan drogs fram här. Tidigare har platsen hetat Adolf Fredriks torg (1768-1958) och Hornstorget och Nya torget. Kung Adolf Fredrik godkände att torget skulle ha hans namn under förutsättning att inga avrättningar skulle ske på torget. Torget anlades som rännarbana och exercisplats och var länge ett salutorg. På 1870-talet var torget en stor öppen grusplan med lindar längs sidorna. I slutet av 1800-talet gjordes torget om till lummig stadspark. Leksaksmuseet ligger i kvarteret i hörnet mot Mariatorget. Här låg tidigare Sutherska och Daurerska husen som revs när Hornsgatan breddades i början av 1900-talet, där C M Bellman föddes.

Vid Mariatorget ligger biografen Rival som ursprungligen invigdes 1937 som Biograf Rival och Hotel Aston. Det var tänkt som ett kombinerat nöjesetablissemang med biograf, hotell, restaurang och konditori men även lägenheter. Det har under åren varit stora förändringar och funktionen har varit lite olika på de olika delarna. 2004 återinvigdes huset efter en renovering där alla funktionerna - så när som på lägenheter - är i funktion igen. Det är en smakfull renovering som tilldelades 2004 år byggnadspris från Stockholms läns hembygdsförbund.


Maria Magdalena kyrka
Det var Kung Magnus Eriksson som på 1350-talet, då Sverige var katolskt, med tillstånd från påven som lät uppföra ett mindre begravningskapell på platsen där kyrkan ligger idag. Det fick namnet Sankta Maria Magdalena kapell. Riksföreståndare Sten Sture d ä lät 1489 uppföra en kyrka. När Gustav Vasa bedrev sitt befrielsekrig mot den danske Kristian II fick kyrkan, enligt en krönikör, stor betydelse en junidag 1523, då 500 svenska soldater gömde sig här och attackerade danska hären bakifrån. De beredde därmed väg för Gustav Vasas intåg i Stockholm på midsommarafton. Men otack är världen lön, för 1527 lät Gustav Vasa riva kyrkan av försvarstekniska skäl. Hans son Johan III började dock uppföra en ny kyrkobyggnad på platsen för det gamla kapellet 1576. Först 1634 invigdes den som Söders första protestantiska kyrka. 1674 fick den sin spira som länge ansågs som Stockholms vackraste. 19 juli 1759 rasade en stor brand i Maria Magdalena församling och kyrkan skadades svårt. Efter branden byggdes kyrkan upp på nytt och sitt nuvarande utseende fick den 1825 då tornbyggnaden kom till. Kyrkogården var från början större, men när Hornsgatan drogs fram där den nu ligger sprängdes delar av kyrkogården bort, delar där berömda män var begravde – bl a Lasse Lucidors grav. Det finns dock yngre kända män begravda på kyrkogården, titta själv!

Vem är då Maria Magdalena? Ja, det vet ni nog: Hon kom från Magdalena och fanns i kretsen kring Jesus. Om hon var hans hustru eller en prostituerad diskuteras, men säkert är i alla fall att hon är ett av katolska kyrkans mest älskade helgon och hennes dag firas varje år den 22 juli.